Kleine Guust is grote Guust

A quick note for our English readers – as of today you will from time to time come across reviews of comics in  Dutch. Now is a good time to learn the language 😉

In 1957 deed een nogal slungelig jongmens zijn intrede op de redactie van het weekblad Robbedoes. Eerst hing hij wat rond op de redactionele pagina’s van het blad, maar al gauw begon geestelijke vader André Franquin korte gags te maken, zonder te weten dat hij met Guust, want om hem gaat het, een van de meest iconische figuren uit de westerse strip gecreëerd had.

In het begin maakte Franquin samen met Jidéhem gags van een halve pagina, zoals er wel meer in het blad stonden, als afwisseling met de afleveringen van de vervolgverhalen, die hele pagina’s toegewezen kregen.  En het is in die korte grappen dat we kennismaken met Guust, Kwabbernoot, Pruimpit, Juffrouw Jannie (die eerst Sjaantje heette) en al die andere bewoners van de kantoordierentuin. Om olifant-in-de-porseleinkast De Mesmaecker vooral niet te vergeten.

9200000011679665

Uitgeverij Dupuis heeft de oorsponkelijke albums, die een oblongformaat hadden, opnieuw uitgegeven, ditmaal met een harde kaft en minutieus gerestaureerde kleuren van Frédéric Jannin. En daarmee hebben deze tijdloze strips, die lange tijd een beetje stiefmoederlijk bekeken werden, opnieuw de glans en luister meegekregen die ze verdienen.

Bij de heruitgave hebben Jannin en de Nederlandse redacteur veel aandacht besteed aan het herstellen van de authentieke uitstraling van de boeken. De strips werden niet opnieuw ingekleurd (wat bijvoorbeeld bij heruitgaven van Astérix wel gebeurde, en voor heuse polemieken in de Franse pers leidde), en bovendien is de oorspronkelijke vertaling uit de jaren ’60 woordelijk overgenomen. Het geeft de strips nog meer de allure van onschuldige grappen uit een eenvoudiger tijd.

9200000011679699

Drie boekjes zijn al uitgeven, en daarin zien we Guust steeds langer haar krijgen, en een steeds slungeliger uiterlijk. We leren zijn uitvindingen kennen (het rangschiksysteem voor mappen met elastieken, of de Kauwguust), en we genieten weer van hilarische passages zoals wanneer Guust een koe mee naar het kantoor neemt. Je zou bijna medelijden krijgen met zijn collega’s, en je de vraag stellen hoe Guust in hemelsnaam zijn job kan houden.

Door hun formaat liggen de boekjes lekker in de hand, en het lezen ervan heeft iets stiekems. In je kast vallen ze bovendien dadelijk op, alsof ze geheel in de vrolijk anarchistische sfeer van hun hoofdpersonnage, al die andere grote albums een lange neus zetten.

9200000011679711

Zoals gezegd zijn drie van deze pareltjes nu al verkrijgbaar, en de twee laatste volgen later deze maand. Gun uzelf een gezonde brok nostalgie, en gun het uw kinderen kennis te maken met echte slapstick, die nooit oud wordt.

Franquin en Jidéhem : Flagrante flaters, Flaterfeest en Flaters als water. Dupuis, 2013. € 10,95 bij Bol.com

This entry was posted in Comics and tagged , , , . Bookmark the permalink.

That's my opinion. But do leave yours:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.