Ridders op wielen en in de lucht

f6d05c06-fe98-11e2-8ac0-b2dcc3931530

Terwijl uitgeverij Graton sinds 2012 met een heuse reboot de tanende interesse voor Michel Vaillant probeert op te krikken, pikt ze tegelijk met een reeks luxueuze herdrukken een graantje mee van de huidige hang naar strips van vroeger, toen helden nog helden waren.

Het zijn prachtige boeken, gedrukt op helderwit glanspapier en voorzien van een harde kaft. Vooraan in elk boek is een soort ex-libris toegevoegd, met een illustratie die gebruikt werd bij de promotie van het oorspronkelijke album. De tekeningen zijn perfect gereproduceerd, en men heeft duidelijk veel aandacht besteed aan de restauratie van de oorspronkelijke kleuren. Tenslotte, en dat is in vertaalde strips wel ‘s anders geweest, is de tekst ook opnieuw gezet, zodat ze steeds mooi in de ballonnen past.

IMG_4956

Zopas verschenen in deze reeks albums nr 12 en 13, De ridders van Köningsfeld en Concerto voor piloten, respectievelijk uit 1967 en 1968.  Tekenaar Jean Graton was toen op het toppunt van zijn kunnen, en beide albums horen bij de beste die ooit in de reeks verschenen zijn. Alle typische elementen van Michel Vaillant zijn aanwezig : een zeer macho fascinatie met techniek, een niet geringe dosis soap-achtige verhaallijnen en vooral veel actie en heldenmoed.

IMG_4955

Waar bij latere boeken de techniek en de soap steeds meer ging overheersen,  hebben we hier nog te maken met klassieke avonturenverhalen, met een begin, een midden en een slot. In Ridders van Köningsfeld worden Michel en zijn companen tijdens de voorbereidingen van de GP in Duitsland ontvoert door een nazaat van een lokale landvoogd, die zijn voorvaderen in ere wil herstellen. Concerto voor piloten is dan weer een jongensachtige competitie tussen stuntpiloten en racers over wat nu het gevaarlijkst is : racen of vliegen. Waarbij natuurlijk blijkt dat echte heldenmoed pas naar boven komt in echt gevaarlijke situaties, zoals bij een brand in een chemische fabriek.

Bij het lezen van beide albums werd ondergetekende op slag weer 10 jaar, en werden Michel en (vooral) Steve, die in de verhalen vele jaren jonger zijn dan ik nu, weer de sterke helden waar ik naar opkeek. Af en toe is Graton een beetje breedsprakerig, vooral als hij de finesses van een racecircuit wil uitleggen, maar dat haalt toch nooit de vaart uit het verhaal. Als u ze nog niet in huis hebt, is het nu het juiste moment.

Jean Graton, De ridders van Köningsfeld en Concerto voor piloten. Graton, 2013. € 12,95 bij Bol.com.

This entry was posted in Comics and tagged , , . Bookmark the permalink.

That's my opinion. But do leave yours:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.